Inloggen

Als leidinggevende aan projectleiders wil je af en toe eens sparren met je collega's uit de regio. Want leiding geven aan projectleiders en een projecten bureau is een vak apart! In inmiddels vier regio's spreken hoofden PMB elkaar regelmatig. Regio Noord-Oost, Midden, West en Zuid. 

Regio overleg Midden kwam 22 november bij elkaar.

Aanwezig waren hoofden PMB uit Apeldoorn, Zeist, Amersfoort, Doetinchem, Arnhem, Nijmegen en gastheer was Veenendaal. De bijeenkomst vond plaats in het I-Centrum van het Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost en het energiebedrijf DEVO (dat is genomineerd voor het meest innovatieve warmtenet van Nederland).

's Morgens zijn veel onderwerpen met veel enthousiasme besproken:

 • Het organiseren van een betere overdracht van projecten en programma’s naar de beheerfase
 • Regionale samenwerking
 • Organisatieverandering in Doetinchem (hoe je met een relatief kleine bezetting toch al het werk kunt doen)
 • Met veel enthousiasme  gehoord over de 40% flexibele schil bij de gemeente Arnhem met o.a. raamcontracten met verschillende bureau’s
 • Procesmanagement en opgave gericht werken
 • Effecten digitalisering in de organisatie
 • Duurzame stad Amersfoort
 • Bouwen van nieuwe gemeentehuizen

Na een lekkere lunch hebben de managers met een aantal projectmanagers die onderweg de laatste ontwikkelingen toelichtten, in golfkarretjes door de wijk Veenendaal-oost gereden en het Energiehuis bezocht. De volgende regiobijeenkomst Midden Nederland wordt in het voorjaar 2020 georganiseerd door Zeist. Met de gemeenten Zutphen, Ede, Wageningen, Utrechtse Heuvelrug en De Bilt wordt contact gezocht om te proberen ook deze gemeenten aan te laten sluiten bij deze enthousiaste groep!

Regio overleg West kwam 1 november bijeen

Aanwezig waren de hoofden PMB uit Gouda, Delft, Hoorn Katwijk, Leiden, Noordwijk, Pijnacker-Nootdorp, Zaanstad en gastheer was Den Haag. Centraal stond het thema opdrachtgeverschap. Twee opdrachtgevers vanuit Den Haag schoven aan voor een gesprek over opdrachtgeverschap, namelijk Mohamed El Mokaddem en Sandra Greuder.

Mohamed is programmadirecteur van het Werkoffensief +500. Dit ambitieuze programma heeft tot doel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan het werk te helpen. Sandra vertelde vanuit haar rol als teammanager bij de afdeling Mobiliteit, hoe haar programmamanagers de rol van opdrachtgever invullen naar het projectmanagementbureau en het ingenieursbureau.

Naast dit boeiende gesprek zijn vergelijkbare thema's besproken zoals in de andere regio overleggen. Met stip op een stond het onderwerp 'capaciteit en wervingsvraagstukken'.

 

Regio overleg Zuid kwam 25 okober bij elkaar

Aanwezig waren de hoofden PMB uit Breda, Gemert-Bakel, Helmond, Maastricht, Oss, Roermond, Valkenswaard en Veldhoven, gastheer was Kerkrade.

Zoals ieder regio overleg startte ook dit overleg met een rondje langs de velden. Waarin de volgende thema's zij besproken:

 • Hoe geef je vorm aan het professionaliseren van projectmatig werken
 • Op welke wijze geef je opgave sturing vorm
 • Hoe kunnen we meer regionaal samen werken
 • Hoe bouw je aan een flexibele schil
 • etc.

Door een enthousiaste rondleiding van onze gastheer Tonnie Passau door het centrum van Kerkrade, kregen de deelnemers zicht op de enorme inspanningen die zijn geleverd om van het centrum van Kerkrade weer een buisend hart te creëren.Op de Markt is het druk in de horecazaken. HuB Kerkrade, een ontwerp van Aat Vos is een doorslaand succes. In HuB Kerkrade zorgen het verbouwde theater en de nieuwe bibliotheek samen met de muziekschool voor een nieuwe beleving in het stadshart. Het cultuurconcept krijgt nationale lof en wordt druk bezocht. Ook de huurders in de nieuwe en opgeknapte winkelpanden zijn tevreden, al zijn zeker nog niet alle plekken ingevuld. 

Centrum ontwikkeling is een thema dat alle deelnemers bezig hield en er is dan ook veel kennis en ervaring uitgewisseld hierover. 

Het volgende regio overeg is op 7 feb in Helmond.