Inloggen
Jan Fokkema over de impact van het coronavirus op ontwikkelaars en beleggers

De wereld van beleggers en ontwikkelaars binnen het fysieke domein is door de coronacrisis aan verandering onderhevig. Ook zij ontsnappen niet aan de onzekerheid en aangepaste maatregelen die hier het gevolg van zijn. Jan Fokkema, directeur van NEPROM, heeft intensief contact met betrokken partijen en vertelde op donderdag 14 mei in een drukbezochte webinar meer over de belangrijkste ontwikkelingen in de woningmarkt.

lees verder
VPNG hervat trainingen vanaf september

De VPNG hervat vanaf september de trainingen. Bijna alle trainingen vinden plaats in de Cereol Fabriek in Utrecht, de 'huiskamer' van de VPNG. Het gebouw van de Cereol Fabriek is ruim bemeten en ook onze zaal voor bijeenkomsten en trainingen is groot. Enrico Kraijo van de VPNG heeft in de zaal een testopstelling gemaakt en is tot de conclusie gekomen dat 15 cursisten in de zaal kunnen als iedereen op anderhalve meter van elkaar zit en dat hierbij ook nog genoeg afstand tot de looppaden is. Bekijk de video hieronder over zijn anderhalvemetertest.

lees verder
Erik Dannenberg over de impact van de coronacrisis op het sociaal domein

Na een aantal interessante sprekers gehoord te hebben over de impact van het coronacrisis binnen het fysieke domein, nodigden we vandaag Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa uit. Hij bracht ons op de hoogte van de gevolgen die het coronavirus had, heeft en gaat hebben op het sociaal domein. Volgens hem een periode van hoop en vrees, waarin de focus moet liggen op de lange termijn.

lees verder
THiNK! tools gelanceerd, de participatie toolbox!

Bijna drie maanden na de lancering van de THiNK!-Consistent tool, was het tijd voor de officiële lancering van de derde THiNK! tool. Terwijl de THiNK!-Twice tool en THiNK!-Consistent tool al langere tijd gebruikt worden door gemeenten en ambtenaren in het hele land, werd er achter de schermen van de VPNG ook niet stilgezeten. In samenwerking met een groepje enthousiastelingen afkomstig van verschillende gemeenten en voornamelijk de gemeente Groningen, is er een THiNK! tool ontworpen die voor nog meer werkgemak kan zorgen.

lees verder
Co Verdaas over de impact van de Corona crisis op gebiedsontwikkeling

Nadat Maxime Verhagen op 15 april heeft verteld over de impact van het Coronavirus op de bouw- en infrasector, was het ditmaal de beurt aan Prof. Dr. Co Verdaas, praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. Bij deze tweede bijeenkomst over de impact van het Coronavirus werd er wederom gesproken over een onderwerp binnen het fysieke domein, namelijk gebiedsontwikkeling. Ook bij deze bijeenkomst was er een grote groep deelnemers van ongeveer 150 personen online aanwezig, die geïnteresseerd waren in de ontwikkelingen gedurende deze pandemie.

lees verder
12 tips voor digitaal vergaderen

In deze tijden waarbij alle afspraken digitaal verlopen, leek het ons een goed idee om even gezamenlijk stil te staan bij de vragen die deze nieuwe situatie oproept. Wat is nou precies het verschil tussen normaal vergaderen en digitaal vergaderen? Welke middelen kunnen er gebruikt worden voor digitaal vergaderen? Hoe behoud je een efficiënt communicatieproces en hoe zorg je ervoor dat iedereen betrokken blijft? Naar aanleiding van de circa 120 aanmeldingen is er besloten om de digitale bijeenkomst op drie verschillende data te doen, namelijk op 7, 9 en 14 april. Hierdoor was er de mogelijkheid om in meer hanteerbare groepen, iedereen de kans te geven om vragen te stellen en opmerkingen te plaatsen.

lees verder
Hoe houd je energie vast bij digitale overleggen?

De huidige periode staat grotendeels in het teken van digitaal werken en online sessies. Vanuit de VPNG proberen wij dan ook zoveel mogelijk online bijeenkomsten te organiseren, die antwoorden bieden op de verschillende vragen die het online werken met zich meebrengt. Recentelijk zijn er al meerdere bijeenkomsten geweest die verschillende tools, tips en tricks aan het licht hebben gebracht die gebruikt kunnen worden bij online sessies. Bij elk van deze bijeenkomsten waren er echter een aantal vragen die telkens weer terug kwamen, namelijk: Hoe houden we mensen betrokken tijdens een online sessie? en Hoe zorgen we ervoor dat mensen hun energie kunnen behouden tijdens de sessies? Hierdoor is er gekozen om een specifieke bijeenkomst te organiseren in het teken van deze vragen. Ongeveer 120 deelnemers hadden zich aangemeld om te luisteren naar de presentatie met interactieve werkvormen die Gaby de Raad van gemeente Eindhoven had voorbereid.

lees verder
Maxime Verhagen over de impact van de Corona crisis op de bouw

Op woensdag 15 april sprak Maxime Verhagen voorzitter van Bouwend Nederland op ons webinar. Hij ging in op de impact van de Corona crisis op de bouw- en infrasector. Circa 90 deelnemers vanuit verschillende gemeenten waren online aanwezig om aandachtig te luisteren naar het verhaal van Maxime Verhagen.

lees verder
Update forum!

We zien het gebruik van het VPNG forum exploderen. Daarom hebben we een nieuwe functionaliteit toegevoegd. Je kunt vanaf nu zien wie de notificaties aan hebben staan. Zodat je ook beter kunt zien wie een notificatie mailtje krijgen als jij een berichtje post op een specifieke forum lijntje

lees verder
Participatie toolbox makers beraad!

In verband met de situatie rondom COVID-19, zijn er de laatste tijd weinig VPNG posts op de site geplaatst. Gelukkig betekende dit niet dat alle werkzaamheden ook daadwerkelijk stil hebben gelegen. Integendeel zelfs, iedereen is erg druk bezig om zichzelf aan te passen aan de nieuwe situatie, in plaats van zich erbij neer te leggen. Voor ons van de VPNG, was dat onder andere te merken aan de activiteiten op de verschillende forums. Met name het forum met betrekking tot de THiNK-consistent tool en de ontwikkelingen van een digitale toolbox is erg actief bezocht in de afgelopen periode.

lees verder