Inloggen
Open planproces Emmeloord bracht centrumontwikkeling weer op gang

Bijna 30 project- en programmamanagers reisden naar het centrum van Emmeloord af om eens te horen hoe het daar nu zat met hun open planproces. Maar Norman, gastgever en projectmanager van de gemeente Noordoostpolder, was al snel duidelijk: “een open planproces ligt niet op de plank, dat maak je samen.” Hoe dan ook, het open planproces zorgde voor een omslag na een periode van plannenmakerij die niet vooruit te branden was. Na jaren lag er nog steeds geen gedragen plan. Sterker, de plannen liepen steeds achter de feiten aan.

lees verder
Ferenc van Damme over de zwerm-samenleving (provincie Overijssel)

Ferenc van Damme van de provincie Overijssel, sprak de deelnemers van ons jaarcongres toe op 3 oktober 2019 in Dordrecht. Hij confronteerde de deelnemers om beter waar te nemen hoe de samenleving verandert. En om van hieruit te gaan experimenteren met nieuw gedrag. Ferenc heeft ons niet alleen geïnspireerd hij geeft ons ook verschillende bronnen, waaruit hij heeft geput voor zijn betoog. Raadpleeg ze hier! Zelf noemt hij dit het 'nazorg pakket'. 

lees verder
Foto's city-safari VPNG jaarcongres 2019 in Dordrecht

Tijdens het VPNG-congres op 4 oktober in Dordrecht bezoeken de deelnemers projecten van projectmanagers van de gemeente Dordrecht. Hieronder foto's die deelnemers hebben gemaakt van de projecten.

lees verder
De wijktransformatie van de Grote Waal in Hoorn begint met aanwezig zijn in de wijk

Het bezoek aan Hoorn startte direct goed met een hartelijk ontvangst in het Wijklab in winkelcentrum De Grote Beer. Uit de verhalen van programmamanager Sabrine Roest en burger-professional Rob Wolders bleek al snel dat juist dit soort ontvangsten voor de domeinoversteigende aanpak in de wijk Grote Waal een onmisbare schakel zijn. Deze stelling werd overigens ondersteund doordat er regelmatig een buurtbewoner binnenviel voor een praatje en een kopje koffie.

lees verder
De college-tour voor participatie en ontwikkelen naast Natura 2000; projectbezoek Nieuwkoop had het allemaal

Het ontwikkelen van een nieuwbouwwijk naast een Natura 2000-gebied geeft de nodige hoofdbrekers. Niet alleen om dit juridisch in te kunnen passen, maar ook om dit met inbreng en draagvlak van de inwoners te doen. Hiervoor ging de gemeente op een heuse college-tour met volle zalen.

Dan komt echter de uitspraak van de Raad van State die het Programma Aanpak Stikstof onderuit haalt... dan kun je spreken van een dynamische omgeving. Hoe ga je dan verder?

lees verder
Participatie versneller THiNK! versie 2.0 nu beschikbaar

Sta je aan het begin van een traject, waarin je veel participatie verwacht? Of wil je meer in de geest van de Omgevingswet handelen? Wil je voorkomen dat de resultaten van de participatie gaan botsen met de visie van de raad? Ben jij een van die proces regisseurs of projectleiders die zo slim is om eerst strategisch na te denken over een participatie kader? Download dan nu versie 2.0 van de THiNK! app, deze leidt je langs de kernvragen van jouw participatie traject!

lees verder
THiNK! we zetten samen een volgende stap in de ontwikkeling

Na de succesvolle lancering van de THiNK! participatie versneller app begin 2019, hebben ruim 1.500 mensen hem gedownload. Zijn 120 mensen getraind. Zijn er verschillende gemeenten die hem met succes hebben ingezet met hun gemeente raad, zoals bijvoorbeeld de gemeente Ede. Op initiatief van Wouter Bosch (Gemeente Kampen) en veel enthousiaste collega's zetten we deze zomer een volgende stap, we zijn druk doende om het veld 'participatie beleggen bij de initiatiefnemer' uit te werken. Jij kunt hier ook op aansluiten!

 

lees verder
Stationsontwikkeling Driebergen-Zeist heeft veel lagen

De stationsontwikkeling Driebergen-Zeist draait niet alleen om een treinstation. Het betreft ook een knooppunt in een zone met historische landgoederen, een oplossing voor een verkeersinfarct, een busstation, een parkeerhub, twee extra sporen en een station dat tijdens de sloop en nieuwbouw gewoon open bleef. Bijna veertig gemeentelijk projectmanagers uit het land hoorden hoe diverse partners in een taskforce dit project van 176 miljoen Euro tot een succes maken.

lees verder
Soesterberg transformeert dankzij Crisis- en Herstelwet!

Nadat vliegbasis Soesterberg dicht ging, kwam de ontwikkeling van Soesterberg in een stroomversnelling! Het dorp is hard op weg om van 6.000 inwoners te groeien naar 9.500. Tijdens het projectbezoek op 26 juni van bijna 40 VPNG-leden deden projectleiders Mustafa Hamurcu en Reinier Kalt uit de doeken dat dynamiek en verandering altijd al hoorden bij Soesterberg... en ook hoe zij hier het juridisch instrumentarium van de Crisis- en Herstelwet hiervoor volledig uitnutten.

lees verder
Participatie verantwoordelijkheid bij de initiatiefnemers!

De ruim 50 deelnemers hebben op 20 juni 2019, onder leiding van Wouter Bosch van de gemeente Kampen, een grote stap gezet in het hanteerbaar maken van het vraagstuk: verantwoordelijkheid voor de participatie bij een initiatiefnemer

lees verder