Inloggen
Regio overleggen hoofden PMB groot succes

Als leidinggevende aan projectleiders wil je af en toe eens sparren met je collega's uit de regio. Want leiding geven aan projectleiders en een projecten bureau is een vak apart! In inmiddels vier regio's spreken hoofden PMB elkaar regelmatig. Regio Noord-Oost, Midden, West en Zuid. 

lees verder
THiNK!-consitent komt eraan!

Herken je deze worsteling? Vanuit de omgevingswet wil je als project-, proces-. of programmamanager, maatwerk leveren richting een initiatiefnemer, terwijl je aan de andere kant ook consistent moet zijn als gemeente. Maatwerk mag geen willekeur opleveren. Samen met 103 gemeenten ontwikkelen we als VPNG onder leiding van Wouter Bosch (Kampen) THiNK! consistent, ofwel hoe richt je het tactische niveau van participatie in. VERS van de pers: het ministerie van BZK heeft zeer recent besloten om het initiatief te ondersteunen met subsidie!

lees verder
De klantreis van de VPNG?

Het bestuur van de VPNG heeft zich gebogen over de vraag wie zijn wij nu als VPNG? We doen veel bijeenkomsten, trainingen, THiNK, e-learning...... We zijn de afgelopen jaren snel gegroeid, tijd dus om even de balans op te maken. Reinventing de VPNG? Het bestuur heeft zijn visie op wie we als VPNG inmiddels zijn, verwoord in de vorm van een klantreis met 4 stappen!

lees verder
Leergang Procesregie een groot succes!

De tweede dag van de leergang procesregie vond gisteren plaats in Utrecht. De 18 deelnemers hebben zich verdiept in het 7 velden model en deze enthousiast toegepast op hun eigen cases. 

lees verder
Open planproces Emmeloord bracht centrumontwikkeling weer op gang

Bijna 30 project- en programmamanagers reisden naar het centrum van Emmeloord af om eens te horen hoe het daar nu zat met hun open planproces. Maar Norman, gastgever en projectmanager van de gemeente Noordoostpolder, was al snel duidelijk: “een open planproces ligt niet op de plank, dat maak je samen.” Hoe dan ook, het open planproces zorgde voor een omslag na een periode van plannenmakerij die niet vooruit te branden was. Na jaren lag er nog steeds geen gedragen plan. Sterker, de plannen liepen steeds achter de feiten aan.

lees verder
Ferenc van Damme over de zwerm-samenleving (provincie Overijssel)

Ferenc van Damme van de provincie Overijssel, sprak de deelnemers van ons jaarcongres toe op 3 oktober 2019 in Dordrecht. Hij confronteerde de deelnemers om beter waar te nemen hoe de samenleving verandert. En om van hieruit te gaan experimenteren met nieuw gedrag. Ferenc heeft ons niet alleen geïnspireerd hij geeft ons ook verschillende bronnen, waaruit hij heeft geput voor zijn betoog. Raadpleeg ze hier! Zelf noemt hij dit het 'nazorg pakket'. 

lees verder
Foto's city-safari VPNG jaarcongres 2019 in Dordrecht

Tijdens het VPNG-congres op 4 oktober in Dordrecht bezoeken de deelnemers projecten van projectmanagers van de gemeente Dordrecht. Hieronder foto's die deelnemers hebben gemaakt van de projecten.

lees verder
De wijktransformatie van de Grote Waal in Hoorn begint met aanwezig zijn in de wijk

Het bezoek aan Hoorn startte direct goed met een hartelijk ontvangst in het Wijklab in winkelcentrum De Grote Beer. Uit de verhalen van programmamanager Sabrine Roest en burger-professional Rob Wolders bleek al snel dat juist dit soort ontvangsten voor de domeinoversteigende aanpak in de wijk Grote Waal een onmisbare schakel zijn. Deze stelling werd overigens ondersteund doordat er regelmatig een buurtbewoner binnenviel voor een praatje en een kopje koffie.

lees verder
De college-tour voor participatie en ontwikkelen naast Natura 2000; projectbezoek Nieuwkoop had het allemaal

Het ontwikkelen van een nieuwbouwwijk naast een Natura 2000-gebied geeft de nodige hoofdbrekers. Niet alleen om dit juridisch in te kunnen passen, maar ook om dit met inbreng en draagvlak van de inwoners te doen. Hiervoor ging de gemeente op een heuse college-tour met volle zalen.

Dan komt echter de uitspraak van de Raad van State die het Programma Aanpak Stikstof onderuit haalt... dan kun je spreken van een dynamische omgeving. Hoe ga je dan verder?

lees verder
Participatie versneller THiNK! versie 2.0 nu beschikbaar

Sta je aan het begin van een traject, waarin je veel participatie verwacht? Of wil je meer in de geest van de Omgevingswet handelen? Wil je voorkomen dat de resultaten van de participatie gaan botsen met de visie van de raad? Ben jij een van die proces regisseurs of projectleiders die zo slim is om eerst strategisch na te denken over een participatie kader? Download dan nu versie 2.0 van de THiNK! app, deze leidt je langs de kernvragen van jouw participatie traject!

lees verder