Inloggen
Geen nieuw recept voor de Bloemkoolwijk, wel veel nieuwe ingrediënten!

Veel gemeenten kennen ze, de wijken uit de jaren ’70 en ’80 met haar hofjes, labyrinten en vele grondgebonden eengezinswoningen. Nu ze zo’n dertig tot veertig jaar staan, lijkt een revitalisering zeker aan de orde. Maar waar loop je dan tegenaan en hoe doe je dat dan? Is er een nieuw recept voor de Bloemkoolwijk? Genoeg redenen voor een VPNG-themabijeenkomst!

lees verder
De bottom-up energietransitie heeft de gemeente nodig, en andersom.

De VPNG themabijeenkomst "De bottom-up energietransitie, hoe laat je die voor je werken?" was goed voor een aantal mooie inzichten voor gemeentelijke project- en programmamanagers. Onder andere dat een programmatische inbedding van bottom-up initiatieven de nodige dynamiek met zich meebrengt. En dat de energietransitie niet gaat lukken met alleen de bottom-up aanpak en je als gemeente initiatieven actief moet ondersteunen. Zowel faciliterend als soms ook regisserend.

lees verder
In de app stores: THiNK! participatie versneller

Nu is hij er dan eindelijk!

Je kunt de participatie versneller app THiNK! downloaden in de google play store en bij iTunes. Hij is ook nog steeds beschikbaar als web versie. Met meer dan 2.000 inlogs afgelopen week!! Voor als je een goed participatiekader voor jouw opgave wilt afspreken met jouw raad! NB er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van THiNK!

lees verder
7 velden model voor programmamanagement?

In de zoektocht naar een gemeenschappelijke taal rond programmamanagement hebben we grote stappen gezet. We hebben nu een mooie basis ontwikkeld en getest met een 7 velden model voor programmamanagement ontwikkeld. Bekijk het animatie filmpje waarin het model wordt uitgelegd. Het vernieuwende aan dit model is dat we de wereld van de programma manager centraal hebben gezet. Op welke 7 velden is hij of zij actief? Op welke borden schaakt hij of zij?

lees verder
Gedragsverandering als leidraad voor de omgevingswet implementatie

Dankzij de inspirerende verhalen van Geertje Martens (Hattem), Harry Verheij (Oost Gelre), Martijn van Loon (oost Gelre) en Peter Mulder (Harderwijk), hebben we veel geleerd over de praktische kant van het organiseren van gedragsverandering bij de omgevingswet.

lees verder
THiNK! training druk bezocht

Nu we de web versie van de THiNK! participatie versneller beschikbaar hebben, groeit het enthousiasme van de mensen die ermee hebben geoefend. We organiseren snel een volgende training. Blok alvast 14 mei! 

lees verder
Eye-openers bij projectbezoek warmtenet Roosendaal & Breda

De verhalen van twee verschillende warmtenetten, gerichte vragen van collega’s die het willen weten, een indrukwekkende rondleiding bij een ‘state of the art’ afvalverbrander en heerlijk weer. Het waren de ingrediënten van een meer dan interessant en succesvol projectbezoek in Roosendaal.  Onderwerp waren het kleinschalige Smart Climate Grid in Roosendaal (87 aansluitingen en groeiende) en ook het grootschalige Amerwarmtenet wat alleen al in Breda 17.000 woningen van warmte voorziet. Wat komt er bij kijken?

lees verder
1100 extra aansluitingen op warmtenet Roosendaal, dat moet je komen zien!

Eind 2018 won het Roosendaalse Smart Climate Grid de prijs voor meest duurzame kleine warmtenet. Inmiddels is bekend dat er ook nog eens 1100 extra galerijflats van de lokale woningbouwcooperatie worden aangesloten. Op 26 februari 2019 kun je het zelf komen bekijken en ook het verhaal van het grootschalige warmtenet van Breda horen. 

Meld je hier aan voor dit projectbezoek!

lees verder Design Thinking toegepast op de VPNG!

Tijdens een heldere winterdag heeft een groep van 15 hoofden van gemeentelijke projectmanagement bureaus zich, onder de bezielende leiding van Guido Stompff verdiept in Design Thinking. We waren te gast bij Antonique Hamaker en Arend Sick van het PMB Deventer. Zij hadden het Havenkwartier gekozen als decor voor deze dag, een voorbeeld van de Vlaamse gebiedsontwikkelmethode. 

lees verder
Bottom-up energietransitie op tafel in Grandcafé Wientjes Zwolle

Vijf programmamanagers in de energietransitie zochten elkaar op in Grandcafé Wientjes in Zwolle. Vijf voorbeelden van participatie in de energietransitie lagen zo op de café-tafel. Maar ook de nodige vragen.. Welke activiteiten in je programma garanderen succes in die participatie? Welke middelen en capaciteit zet je in? Is er een rode draad?

lees verder