Inloggen
Op 21 april houdt Mark Rutte een persconferentie, waarin duidelijk wordt hoe we de zomer ingaan. Men spreekt al voorzichtig over het afbouwen van de lockdown. Geef jij leiding aan gemeentelijke projectleiders en wil je weer vooruit kijken? Wil je de impact van de corona-crisis op jouw projectenportefeuille beter kunnen inschatten? Snap jij ook dat het kortzichtig is om te denken dat eigenlijk alle projecten digitaal wel doorlopen? Ontkenning misschien van wat er op ons afkomt? Co Verdaas, praktijk hoogleraar gebiedsontwikkeling weet het ook niet. Maar hij is wel meester in het zoeken naar mogelijke antwoorden, naar rode draden. Welke lessen kunnen we leren van vorig crises? Of ben je nu te druk met nieuwe digitale tools?

Graag gaat Co met jou digitaal in gesprek om uit te zoeken wat je redelijkerwijs kunt verwachten op het vlak van gebiedsontwikkeling in tijden van corona en erna. Afgelopen woensdag sprak Maxime Verhagen van Bouwend Nederland voor de VPNG en concludeerde dat door de verwachte conjunctuurdaling een stevige bouwcrisis dreigt. Volgens Maxime moeten gemeenten vooral doorgaan met het realiseren van hun duurzaamheidsambities en werkzaamheden, zoals onderhoud, vooral niet stilleggen.

Co Verdaas formuleerde een aantal onderzoeksvragen, waarin hij inmiddels een aantal rode draden ziet. Bovenal is hij nieuwsgierig naar welk overbruggingsarrangement in de hele keten mogelijk is.

In de aanloop van deze digitale ontmoeting heeft de VPNG een kort onderzoek uitgevoerd onder hoofden van projectbureaus en kwam tot een aantal constateringen en verwonderpunten, waar Co dieper op zal ingaan:

 • Retail: "Hadden we net onze centrumvisie via een uitgebreid participatietraject klaar, kunnen we nu niet meer richting de uitvoering!"
 • Participatie: "Ik heb veel praticipatie-bijeenkomsten doorgeschoven naar mei en juni, want dat kan echt niet digitaal. Maar wat als dit nog een half jaar duurt?"
 • Revitalisering bedrijfsterreinen: "E-commerce en zonnepanelen trekken de kar, maar de rest?"
 • Projectontwikkelaars: "Ze tekenen bijna afgeronde deals niet meer."
 • Hypotheekrentes stijgen, de werkeloosheid neemt toe: "Krijgen we te maken met vraaguitval?"
 • De duurzaamheidsambities stapelen zich huizenhoog op: "Is er nog wel geld voor?"
 • "Gasloos bouwen?"
 • Omgevingswet: "Gaan we nog door met de omgevingswet? Iedereen hoopt van wel, we hebben echter geen nieuwe datum."
 • Financieel: "Gemeenten staan al onder druk, geld gaat nu meer naar het sociaal domein, krijgt het fysiek domein nu tekorten?"
 • Subsidies: "De projecten lijken gewoon door te gaan..."
 • Woningcorporaties: "Deze projecten lijken wel tegen een dipje te kunnen."

 

 • professionalisering project, proces programmanagement

 • Prof. dr. Co Verdaas
  Hoogleraar Gebiedsontwikkeling, TU Delft

  Als hoogleraar Gebiedsontwikkeling houdt Co steeds de brede maatschappelijke context voor ogen. Grote thema’s die zich ruimtelijk vertalen, zijn onder andere de woningbouwopgave, de landbouwstructuur, de energietransitie en de mobiliteit. Co ziet hierin kansen voor een coördinerende rol van de overheid, zodat marktpartijen weten waar ze aan toe zijn en waar investeringen kunnen renderen. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in zowel de wetenschap en de praktijk, als bij de overheid. In al zijn ambtelijke en bestuurlijke functies heeft hij zich bezig gehouden met ruimtelijke ontwikkelingen. Hij werkte onder andere bij de Universiteit van Wageningen, de gemeente Zwolle en een woningcorporatie, was lid van de Tweede Kamer en gedeputeerde van de provincie Gelderland. 

Heb jij een vraag aan Co verdaas?

Schrijf deze dan bij het inschrijven voor deze sessie in het opmerkingenveld. Dan nemen we jouw vraag mee. We stellen het zeer op op prijs dat Co een uurtje wil vrijmaken voor ons. We werken tijdens deze meeting met 3CX, omdat deze software voldoet aan de AVG en relatief eenvoudig is. 3CX werkt het beste met Chrome en Firefox.  Een dag van te voren ontvang je de inlogcode voor deze digitale bijeenkomst. Je hebt zelf geen camera of microfoon nodig, de interactie verloopt via de chat tijdens het webinar.

 

Programma

14:45 Digitale inloop (met evt. technische uitleg)
15:00 Presentatie Co Verdaas
15:40 Co beantwoordt alle (chat)vragen
16:00 Einde

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 172 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 7.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl