Inloggen
professionalisering project, proces programmanagement | Cereol Fabriek 15-11-2018 | 11:00 - 15:00 uur
Een aantal gemeenten hebben de afgelopen tijd een traject gestart om programmamanagement te professionaliseren. Terwijl veel gemeenten dit nog willen gaan doen. Tijd dus om de voorlopers aan het woord te laten en te inventariseren hoe we als gemeenten een gemeenschappelijk taal kunnen ontwikkelen over het vak programmamanagement.

De gemeenten Rotterdam, Almere en het programmabureau van de VNG, hebben dit jaar een grote slag gemaakt met het benoemen van wat programmamanagement volgens hen is. We staan stil bij de volgende vragen:

 • Hoe onderscheiden we programmamanagement van procesregie en projectmanagement?
 • Hoe onderscheiden we programmatisch werken, programmatisch creëren, programmacoordinatie en programmamanagement?
 • Hoe om te gaan met spraakverwarring met begrippen als collegeprogramma, programmabegroting en beleidsprogramma?
 • Welke rollen onderscheiden we bij programmamanagement?
 • Welke instrumenten gebruik je bij programmamanagement
 • Welke formats gebruik je bij programmamanagement?
 • Hoe richt je een programma organisatie in?
 • Hoe regel je het opdrachtgeverschap van een programma?
 • Welke competenties horen bij een programmamanager?

 

 • professionalisering project, proces programmanagement

Sprekers

 • Elske Wust
  VNG

  Het afgelopen jaar is Elske Wust kwartiermaker geweest om binnen de VNG organisatie een programmamanagement bureau op te zetten. In dat proces hebben ze de nodigde spelregels en definities ontwikkeld. Ook de positionering van programmamanagement was een belangrijk thema. Elske neemt ons mee in het proces dat ze doorlopen heeft.

 • Hans van der Heijden
  Gemeente Rotterdam

  Hans heeft een aantal jaren gelden de Rotterdamse standaard voor programmamanagement geschreven. Op basis hiervan geeft hij intern trainingen voor programmamanagers. Hans neemt ons mee in de verschillende hoofdstukken van de standaard en laat zien hoe in Rotterdam de afgelopen jaren het professionaliseren van programmamanagement is aangepakt.

 • Lilian van Mourik
  Gemeente Almere

  Als programmamanager binnen het InterimBureau Almere (IBA), houd Lilian zich bezig met het versterken van het programmatisch werk- en denkvermogen binnen de organisatie. hiervoor heeft zij een Expertisecentrum programma- en projectmanagement opgericht. Welke impulsen kun je geven binnen een gemeente aan programmamanagement en hoe pakken deze uit in Almere? 

doelgroep

Mensen die verantwoordelijk zijn voor het professionaliseren van programmatisch werken binnen hun eigen gemeente. Let op: het is geen training voor mensen die programmamanagement willen leren (!). Speciaal voor deze groep organiseren we begin 2019 een dag. 

 

Programma

10:45 Ontvangst 

11.00 Presentaties door Elske Hans en Lilian

13.00 Lunch

14.00 Workshops

15.00 Afronding

Kennis groep programmamanagement

Deze dag is ook de aftrap van een kleine groep enthousiastelingen die het vak programmamanagement verder gaat uitwerken. We bouwen door op de bouwstenen die de gemeente Rotterdam, de VNG en Almere ons aanreiken. In deze (kleine) groep zitten programmamanagers die binnen hun gemeente een impuls moeten geven aan het professionaliseren van programmatisch werken. Voor vragen mail Enrico e.kraijo@vpng.nl

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Jan Beverdam, Hoofd afdeling Project- en interimmanagement, Arnhem
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 142 gemeentelijke projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 4.500 aangehaakte project, proces en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteiten programma op ons digitale leerhuis en mis niets!

 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl Deelname aan deze dag is gratis als je in loondienst bent van een gemeente.