Inloggen
Denk jij op dit moment na over het inrichtingen van een participatie traject voor jouw opgave? Wil je met jouw team een participatie kader ontwerpen, waarmee je het gesprek aan kunt gaan over de rol van de raad en het college? Of wil je weer eens kritisch kijken naar het participatie proces, waar je op dit moment aan werkt, er meer grip op krijgen? Neem dan deel aan de THiNK! training, waarbij je leert om de goede vragen te stellen bij de start van participatie.

Doel van de training is om jouw strategisch/politiek inzicht te vergroten, zodat je de (inwoner)participatie delen in jouw project, proces of programma tot een succes maakt. Als leidraad voor de training gebruiken we de vragen uit de THiNK! participatie versneller app.

Je vindt THiNK! in de app-stores van Google en Apple op de zoekwoorden 'THiNK! participatie versneller'. Of gebruik de webversie. Lees hier meer over THiNK!

Tijdens de eendaagse training staan we stil bij de volgende vragen:

 • Waar loop je zelf in je werk tegenaan of op vast als het om participatie gaat?
 • Wanneer en hoe zet je de THiNK! app in?
 • Hoe werkt de THiNK! app?
 • Hoe gebruik je de 5 kernvragen van de THiNK! app als leidraad voor het gesprek met de raad over participatie binnen jouw project, proces of programma?
 • Wat is de achterliggende gedachte achter de vragen binnen de THiNK! app?
 • Welke denkfouten maakt een raad bij participatie trajecten?
 • Hoe hun je hierop anticiperen als project-, proces-, programmamanager?
 • Hoe speel je het spel met raad, griffie, en bestuurlijk opdrachtgever rond participatie?
 • Waar moet je aan denken als je de raad adviseert over het inzetten van participatie?
 • Hoe speelt de democratie opvatting van jouw gemeenteraad een rol?
 • professionalisering project, proces programmanagement

Trainers

 • Alinda van Bruggen
  WagenaarHoes

  Alinda heeft bij de ontwikkeling van de app haar kennis en ervaring vanuit het begeleiden van tientallen workshops met gemeenteraden over participaties kaderstelling ingebracht en gebruik gemaakt van inzichten en ervaringen die door BZK verzameld zijn. Alinda heeft er zin in om jou mee te nemen in de gedachte achter de vragen van de THiNK! app. Ze leert je hoe jij als project-, proces-, programma manager de raad kunt helpen doordachte keuzes te maken, die ze te maken hebben aan de start van participatie processen. 

 • Wouter Bosch
  Gemeente Kampen

  Hoewel Alinda de training verzorgt zal Wouter (als initiatiefnemer van THiNK!) een doorkijkje geven in de doorontwikkeling van THiNK! We bouwen nu samen met hem aan een tool op het digitaal leerhuis, die helpt om participatie opgaven te scannen en door te vertalen naar een passende participatie aanpak. #HOE DAN. 

Let op!

Dit is geen 'gewone' VPNG dag, het is echt een training. Deelname aan de training is alleen mogelijk voor VPNG lid gemeenten, tegen de kostprijs van 180 euro per persoon (excl. btw).

Maximaal 40 mensen kunnen deelnemen aan deze training. Wacht dus niet te lang met aanmelden.

 

DOELGROEP

Project-, proces- en programmamanagers die binnen hun opgave actief zijn met het sluiten van een goed ‘kader' met de gemeenteraad over het onderwerp participatie en ook programmamanagers omgevingswet, die de participatie-paragraaf goed willen laten landen binnen hun gemeente (raad). 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 161 gemeentelijke projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 6.400 aangehaakte project, proces en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl