Inloggen
professionalisering project, proces programmanagement | Nieuwe Kerk 18-03-2019 | 10:00 - 16:00 uur
De succesvolle lancering van de participatie versneller app THiNK! op 17 januari met ruim 150 deelnemers, is de aftrap voor veel VPNG-activiteiten rond participatie en bestuurlijke vernieuwing dit jaar. We beginnen met twee (identieke) eendaagse trainingen voor iedereen die graag aan de slag wil met de app en zich wil verdiepen in het stellen van de juiste vragen en geven van doordachte adviezen aan de raad bij de start van een participatie traject.

De aanleiding voor Wouter Bosch (programma manager gemeente Kampen), om het initiatief te nemen om de app te ontwikkelen, was zijn ervaring, dat veel participatie trajecten snel met groot enthousiasme worden opgestart..... echter..... paradoxaal genoeg vaak ook tot teleurstelling bij de betrokkenen leiden.

Doel van de training is enerzijds om je vertrouwd te maken met het gebruik van de THiNK! app, anderzijds om jouw strategisch/politiek inzicht te vergroten, zodat je de (inwoner)participatie delen in jouw project/proces/programma tot een succes maakt.

Tijdens de eendaagse training staan we stil bij de volgende vragen:

 • Waar loop je zelf in je werk tegenaan of op vast als het om participatie gaat?
 • Wanneer en hoe zet je de THiNK! app in?
 • Hoe werkt de THiNK! app?
 • Hoe gebruik je de 5 kernvragen van de THiNK! app als leidraad voor het gesprek met de raad over participatie binnen jouw project/proces/programma?
 • Wat is de achterliggende gedachte achter de vragen binnen de THiNK! app?
 • Welke denkfouten maakt een gemeente raad bij participatie trajecten?
 • Hoe hun je hierop anticiperen als project/proces/programmamanager?
 • Hoe speel je het spel met raad, griffie, en bestuurlijk opdrachtgever rond participatie?
 • Waar moet je aan denken als je de raad adviseert over het inzetten van participatie?
 • Hoe speelt de democratie opvatting van jouw gemeente raad een rol?
 • professionalisering project, proces programmanagement

TRAINER

 • Alinda van Bruggen
  Wagenaar en Hoes

  Alinda heeft bij de ontwikkeling van de app haar kennis en ervaring vanuit het begeleiden van tientallen workshops met gemeenteraden over participaties kaderstelling ingebracht en gebruik gemaakt van inzichten en ervaringen die door BZK verzameld zijn. Alinda heeft er zin in om jou mee te nemen in de geachte achter de vragen van de THiNK! app. Ze leert je hoe jij als project/proces/programma manager de raad kunt helpen doordachte keuzes te maken, die ze te maken hebben aan de start van participatie processen. 

Let op!

Dit is geen 'gewone' VPNG dag, het is echt een training. Dit doen we als VPNG voor het eerst. Deelname aan de training is alleen mogelijk voor VPNG lid gemeenten, tegen de kostprijs van 180 euro per persoon (excl. btw).

Maximaal 40 mensen kunnen deelnemen aan deze training. Wacht dus niet te lang met aanmelden.

Er zijn twee trainingsdata namelijk 18 en 22 maart. Het gaat om een identieke eendaagse training die twee keer gegeven wordt. 

DOELGROEP

Project-, proces- en programmamanagers die binnen hun opgave actief zijn met het sluiten van een goed ‘kader' met de gemeenteraad over het onderwerp participatie en ook programmamanagers omgevingswet, die de participatie-paragraaf goed willen laten landen binnen hun gemeente (raad). 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Jan Beverdam, Hoofd afdeling Project- en interimmanagement, Arnhem
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 142 gemeentelijke projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 5.100 aangehaakte project, proces en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl