Inloggen
Hoe pak je de transformatie van een middelgroot stationsgebied aan? ProRail, Arcadis, aannemer BAM, NS, de Provincie Utrecht, en twee gemeentes werken samen aan de realisatie van stationsgebied Driebergen-Zeist. Sta jij als projectleider of programmamanager aan de vooravond van een stations-ontwikkeling, of zit je er midden in? Stap dan op 2 juli zeker uit op station Driebergen-Zeist!

Niet jouw thema? Bekijk de andere bijeenkomsten!

De aanpassing van station Driebergen-Zeist komt voort uit de dienstregeling “Programma Hoogfrequent Spoorvervoer” met als doel om op de drukste lijnen de infrastructuur beter te benutten. Tijdens dit projectbezoek zie je hoe naast de spoor en stations gerelateerde aanpassingen het gehele stationsgebied getransformeerd wordt. Het programma omvat een uitbreiding van drie naar vier sporen, de bouw van een nieuw treinstation met ondergrondse fietsenstalling, een nieuw busstation, een onderdoorgang waardoor twee overwegen kunnen worden opgeheven, een nieuwe gebiedsinrichting rondom het station en de reeds in gebruik genomen P&R garage gebouwd door NS.

De omliggende in Engelse landschapsstijl opgetrokken monumentale landgoederen vormden de inspiratie voor het nieuwe stationsgebied. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijke pijler. Bij de ontwerpkeuzes, aanbesteding en tijdens de uitvoering is en wordt hier veel aandacht aan besteed.  

Na een lange door de provincie begeleide aanloop en ontwerpfase is het project na ondertekening van de realisatieovereenkomst in de uitvoeringsfase terechtgekomen. Deze fase wordt door ProRail/BAM begeleid. Tijdens de transformatie van het stationsgebied blijft het station in gebruik, bouwen met de winkel open dus. Als projectleider of programmamanager loop je tegen verschillende dilemma's aan.

 • Hoe zorg je dat de belangen van alle partijen tot hun recht komen?
 • Hoe ga je om met in het verleden gemaakte afspraken terwijl de omstandigheden nu anders zijn?
 • Hoe creëer je draagvlak bij alle stakeholders (Gedeputeerde Staten, gemeenteraden, ProRail, omwonenden reizigers, etc..)?
 • Hoe verdeel je inzet van capaciteit en middelen?
 • Hoe liggen de verantwoordelijkheden tussen de drie omgevingspartijen, ProRail en aannemer?
 • Hoe houd je continuïteit in een project dat zo lang loopt?

Kortom; een interessante stations-ontwikkeling die jou als projectleider of programmamanager kan inspireren!

 • fysiek domein

Sprekers

 • Erica Gielink
  gemeente Zeist

  Zelf reist ze veel met de trein en nu staat ze aan de lat om van het station Driebergen-Zeist een succes te maken!

 • Paul Ham
  gemeente Utrechtse Heuvelrug

  Paul Ham is de projectleider die de uitdaging heeft opgepakt om deze transformatie-opgave in goede banen te leiden.

 • Projectleider Prorail/Arcadis
  Prorail / Arcadis

  Prorail maakt werk van veel stationslocaties in Nederland en Arcadis ondersteunt hen hierbij. Nadere informatie spreker volgt.

Programma

12:30 ontvangst met lunch

13:00 Presentatie door Erica Gielink van de gemeente Zeist en Paul Ham van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, beide projectleider stationsgebied Driebergen-Zeist.

13:45 Presentatie door Prorail / Arcadis

14:15 Kennisuitwisseling  / dilemmaronde 

14:45 Rondleiding stationsgebied Driebergen-Zeist

15:30 Netwerkborrel

16.30 Einde

DOELGROEP

Project-, proces- en programmamanagers die invulling geven aan ontwikkelopgaven rondom stationslocaties. Project-, proces- en programmamanagers die werken aan gemeentegrensoverschreidende gebiedsontwikkelingen.

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Jan Beverdam, Hoofd afdeling Project- en interimmanagement, Arnhem
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 157 gemeentelijke projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 6.000 aangehaakte project, proces en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets! Deelname aan deze bijeenkomst is gratis als je in loondienst bent van een gemeente.  

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl Deelname aan deze dag is gratis als je in loondienst bent van een gemeente.