Inloggen
Om te vieren dat het boekje 'Procesregie als vak' ruim 4.000 keer gedownload is, organiseren we het Procesregie festival! Een dag om je te inspireren, jouw vakmanschap als procesregisseur te vergroten. Niet alleen leverden ervaren procesregisseurs hun input voor dit boekje, ook bouwden we voort op het werk van verschillende auteurs die schreven over procesregie. Tijd om hen en ervaringsexperts eens uit te nodigen.

Niet jouw thema? Check de andere onderwerpen op de bijeenkomsten kalender!

Figuur: Het 7 velden model vanuit het boekje Procesregie als vak, lees en bekijk alles hierover op het DL!

De workshopleiders geven verschillende workshops om jou als deelnemer te inspireren om effectiever te worden in je rol als procesregisseur. Iedere workshopleider daagt je uit om beter te worden in het vak van procesregisseur.

Hoofdspreker

Hans de Brujin

Professor Public Administration/Organisation and Management at Delft University.

Hij geeft ons zijn brede kijk op het vak en leert ons hoe 'framing' als techniek precies werkt. Bekijk alvast het interview met hem over het boek dat hij hierover onlangs schreef.

Hij heeft bij de tot standkoming van het boekje Procesregie als vak meegelezen en op een aantal cruciale punten het concept van het 7 velden model verrijkt. Hij is tientallen jaren bezig om het vak van Procesregie vooruit te helpen, met onderzoek en interessante publicaties. Je mag hem wel de nestor noemen van dit relatief jonge vakgebied.


workshops

 • OPDRACHTGEVENDE en POSITIONERENDE VELD
  Jan van Ginkel Concerndirecteur, Loco-provinciesecretaris at Provincie Zuid-Holland

  Jan neemt ons, ook vanuit zijn ervaring als gemeente secretaris van Zaandstad en Schiedam, mee in de succesfactoren binnen het opdrachtgevende veld. Hoe kun je je opdrachtgevers grip geven op het proces, terwijl zij er geen controle over hebben? Wat is het verschil tussen een opdracht en een opgave? En hoe positioneer jij jezelf in het opdrachtgevende veld?

 • IDEE en ONTWERPENDE VELD
  Guido Stompff, auteur van het boek Design Thinking, radicaal veranderen in kleine stappen

  Procesregie draait om niet om het resultaat, of het doel, zoals bij project- en programmamanagement, maar om het idee! Alleen hoe bouw je aan een idee? En waar komt het vandaan? Guido leert je als proces regisseur waar ideeën vandaag komen en hoe je ze versterkt. Guido werkt bij Oce als marketing manager.

 • VERBINDENDE en INTERVENTIE VELD
  Han van Geel: Wijk regisseur gemeente Zutphen

  Han is een verbinder puur sang, maar wel eentje die je ook om de oren slaat met gewetens vragen. Hoe zet jij jezelf in als instrument? Han presenteert een proceswijzer, waarmee jij je veel bewuster wordt van jouw impact in het verbindende veld. Je krijgt meer interventie mogelijkheden! Han blogt veel hierover, lees meer.

 • ONTWERPENDE EN POSITIONERENDE VELD
  Leon van Hoof: mede auteur van het boek Procesmanagement

  Volgens Leon is de belangrijkste vaardigheid van een proces regisseur: wyberen! Je leer hoe je jouw proces kunt (in)richten met wyberen. Dus wil je leren hoe je stuurt op haalbaarheid en draagvlak, en je hoe jezelf daarin positioneert kom dan naar de workshop van Leon. Hij werkt bij P2 als proces regisseur.

 • POSITIONERENDE en INTERVENTIE VELD
  Aart Goedhart, mede-auteur van het boek Proceskunde; 'een pleidooi voor werken met aandacht'

  Wie processen regisseert, heeft meestal een gewenste aanpak en uitkomst voor ogen. En toch lopen de dingen regelmatig heel anders, en wel zodanig, dat dit om een interventie vraagt.

  In deze workshop onderzoek je met je collega-deelnemers hoe je kunt herkennen welke obstakels mensen en groepen in de weg zitten, en waar interventies over kunnen gaan, bij jezelf en bij anderen Aart werkt vanuit bureau Wenders als adviseur en begeleider.

 • ONTWERPENDE en UITVOERENDE VELD
  Gert van der Kolk, mede-auteur van het boek Draagvlak en Draagkracht

  Wil je leren hoe je methodisch te werk gaat bij een proces? Met drie ontwerpstappen en hoe je stuurt op zes sturingsvariabelen: Projectie, Ruil, Overdracht, Criteria, Entree en Snelheid? Kom dan naar deze workshop en pas ze toe op je eigen proces! Gert werkt vanuit OIO-bureau voor Organisaties in Ontwikkeling.

 • TRANSFORMATIE CAFE
  Hans van der Heijden & Enrico Kraijo

  Hoewel Hans en Enrico het schrijfwerk hebben verricht om te komen tot het boekje 'Procesregie als vak', voelen zij zich vooral heel erg dankbaar dat zij een gemeenschappelijke taal hebben gevonden. Samen met alle proces regisseurs die in de 30 sessies op weg naar het boek participeerden.

  In de workshop, gaan zij met jou in gesprek over wat procesregie als werkwijze kan bijdragen aan transities! Breng vooral jouw eigen transitie mee.

Programma

09:30 Inloop en netwerken
10:00 Opening van het festival door prof. Hans de Bruijn
11:00 Workshop ronde 1
12:15 Workshop ronde 2
13:15 Lunch en netwerken
14:15 Workshop ronde 3
15:30 Afronding

Doelgroep

Project- en programmamanagers die meer uitgedaagd willen worden om hun procesregie vaardigheden in te zetten. Procesregisseurs die hun vakmanschap willen verbeteren.

Hoe kies je een workshop?

Je kunt geen plek in een workshop reserveren vooraf. Bij binnenkomst in het Filmcafe, kun je kiezen naar welke workshop je gaat. We werken volgens het principe vol=vol, dus kom op tijd! 

Bestuur VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 144 gemeentelijke projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 5.600 aangehaakte project, proces en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets! Deelname aan deze bijeenkomst is gratis als je in loondienst bent van een gemeente.  

Contact

Heb je een praktische vraag over deze dag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl