Inloggen
Ben jij als project-, proces- of programmamanager bezig met centrumontwikkelingen? Merk je ook dat het mobiliseren en bewegen van vastgoed-eigenaren een uitdaging is? Je weet dat, als je de eigenaren meekrijgt, jouw project, proces of programma in een stroomversnelling komt. Alleen hoe doen anderen dat? Vooral als het eigendom versnippert is. Wat zijn de succesfactoren?

NIET JOUW THEMA? CHECK ONZE ACTIVITEITENKALENDER!

Vastgoed-eigenaren zitten anders in de wedstrijd dan ondernemers, winkeliers of bewoners. De meeste eigenaren hebben bijvoorbeeld gedurende een lange periode met de gemeente te maken gehad en dragen die historie met zich mee. Ze zien jou als projectleider ook in het licht van die ervaringen. 

Hoe krijg je ze toch mee en hoe bouw je aan vertrouwen en win je aan betrouwbaarheid als gemeente? Hoe positioneer jij je als gesprekspartner en welke instrumenten en aanpakken werken? Moet je gaan voor stimulerend grondbeleid, het inrichten van BIZ? Of gaat het meer om de wijze van verbinden die jij tentoonspreidt.

We staan op deze dag stil bij de do’s en don’ts van het mobiliseren van vastgoed-eigenaren bij een centrumontwikkeling. We hebben voor deze dag drie interessante sprekers uitgenodigd die ons, ieder vanuit hun eigen invalshoek, meenemen in wat zij hebben geleerd over het succesvol in beweging krijgen van vastgoed-eigenaren.

We staan op deze dag stil bij de volgende vragen:

 • Wat kenmerkt een vastgoed-eigenaar, welke typen zijn te onderscheiden?
 • Welke strategieën en aanpakken werken wel en welke minder?
 • Hoe zet je instrumenten in als BIZ en stimulerend grondbeleid?
 • Hoe denken vastgoed-eigenaren over de gemeente en wanneer krijg je ze mee?
 • Welke interventies moet je als projectleider wel, en welke niet doen, in een proces om vastgoed-eigenaren in beweging te krijgen?

We gaan in de middag aan de slag met een werkvorm, waarin je op een speelse wijze de verschillende stadia doorloopt, waar een vastgoed-eigenaar doorheen moet om in beweging te komen bij grote en kleine herstructureringen.

We nemen deze dag als context een centrumontwikkeling, maar de lessen van deze dag passen ook goed bij andere ontwikkelingen, waarbij veel vastgoed-eigenaren betrokken zijn, zoals een industrieterrein. 

 • fysiek domein

Sprekers

 • Sandra Suijkerbuijk
  Projectmanager Kadaster

  Sandra neemt ons als initiatiefnemer voor deze dag mee in haar ervaringen bij verschillende gemeenten. Zij ziet dat de wijze, waarop een gemeentelijk projectleider zich opstelt naar de vastgoed-eigenaren, van doorslaggevend belang is voor het succes. Zij is inmiddels bij tientallen projecten betrokken en kan ons geweldig feedback geven over de succesfactoren die echt werken.  Waar ging het grandioos mis en wat lag daaraan ten grondslag? En welke successen heeft zij zien groeien en wat maakt het verschil?

 • Inge Nieuwenhuizen
  Wethouder centrumontwikkeling en economie (o.a.) Bodegraven

  Na jaren van stugge samenwerking met vastgoed-eigenaren kwam er opeens een versnelling in de samenwerking. De neuzen gingen dezelfde kant op staan. Wat is er gebeurd? Een goede werkvorm? Een vastgoedspel? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Samen met vastgoed-strateeg Jeroen Wichers vertelt Inge hoe deze procesverandering in zijn werk ging.

 • Ad Dekkers
  Directeur Bureau Binnenstad en voorzitter BIZ Binnenstad Spijkernisse

  Ad werkt aan de kant van de ondernemers en vastgoed-eigenaren. Hij neemt ons mee in de logica die zij hanteren en hoe je daar als projectleider op kunt aansluiten. Onder welke condities gaan eigenaren bewegen? 

PROGRAMMA

10:45 Ontvangst

11:00 Presentaties Sandra, Inge en Ad

13:00 Lunch

14:00 Workshops

15:00 Afronding

DOEL

Doel van deze dag is om kennis en ervaring uit te wisselen over het mobiliseren van vastgoedeigenaren en geïnspireerd te worden door de sprekers. 

DOELGROEP

Project-, proces- en programmamanagers, vastgoed regisseurs


BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 175 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 7.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl