Inloggen
Word jij als project-, proces- of programmamanager geconfronteerd met 'een stukje participatie', waarbij een externe initiatiefnemer betrokken is? Moet je de complexiteit hiervan inschatten en vervolgens de juiste aanpak kiezen? Je staat niet alleen! Veel gemeenten staan voor dezelfde vraag en met veel inspanning is dit jaar de wijsheid van maar liefst 103 gemeenten gebundeld in een digitale tool. Met behulp van deze tool wordt jouw participatietraject 'omgevingswet proof' en ga je maatwerk en consistentie met elkaar verbinden. Bovendien helpt de tool jou met een ijzersterke onderbouwing richting het management en bestuur. Geïnteresseerd? Blok direct donderdag 13 februari 2020 in je agenda en lees verder.

NIET JOUW THEMA? CHECK ONZE ACTIVITEITENKALENDER!

Van THiNK!-twice naar THiNK!-consistent

Een jaar geleden werd de app 'THiNK!-twice' succesvol gelanceerd. Een app die project-, proces- en programma-managers helpt, de meest essentiële vragen rond participatie bij een specifieke opgave te  beantwoorden, om zodoende een participatiekader met de raad te kunnen afspreken. Met steun van het ministerie van BZK. Mis het vervolg niet!

Een super slimme tool voor consistentie in inwonerbetrokkenheid! “Kracht in eenvoud: een paar schuifjes die jouw project naar een hoger (participatie)plan tillen!”

As-we-speak bouwt onze web-bouwer de tool, zodat deze op tijd af is voor 13 feb. Hierbij alvast een sneak-preview:

 • professionalisering project, proces programmanagement

Sprekers

 • Jan Herman de Baas
  Auteur van o.a. "Voorbij de eeuw van de bureaucratie" en kwartiermaker regio Arnhem-Nijmegen

  Jan Herman is fan geworden van de THiNK! aanpak die we als VPNG hebben geadopteerd. Hij neemt ons mee in hoe de rol van de overheid in razend tempo verandert en hoe participatie hierbij de ultieme metafoor is. 

 • Wouter Bosch
  Programma-manager Omgevingswet, gemeente Kampen

  Wouter neemt ons stap voor stap mee door THiNK! consistant. Hierbij geeft hij een inkijkje in de dilemma's die hij tegenkwam bij de ontwikkeling van de tool en hoe hij deze een plek heeft gegeven in de tool.

Input en output schuifjes, simpel toch?

13 februari lanceren we vol trots deze tweede participatie tool THiNK!-consistent, welke meer op tactisch niveau opereert. Met vier 'input schuifjes' meet je de complexiteit van een participatietraject aan de voorkant, om vervolgens met vier 'output schuifjes' een maatwerk aanpak in te regelen.

LET OP: dit is het tactische nivo, we gaan dus nog niet de diepte in voor wat betreft werkvormen en instrumenten, dat presenteren we in de maand juni.

Gespreksleidraad en algoritme!

Tijdens test-sessies gaven deelnemers aan, dat zij de vragen uit de tool zeer waardevol vonden als gespreksleidraad om bewust voor een participatieaanpak te kiezen bij een specifieke participatieopgave.

We zijn bij de ontwikkeling van THiNK!-consistent nog een stapje verder gegaan en hebben een algoritme ontwikkeld, waarmee we op basis van het type project, initiatief of beleidsontwikkeling het level van participatie vaststellen en een concreet advies genereren over de te kiezen participatieaanpak. 

Dynamische participatie-paragraaf?

Raadsgriffiers aan wie de tool is voorgelegd, gaven aan dat zij in THiNK!-consistent de oplossing zien om te komen tot een dynamische participatie-paragraaf. De traditionele aanpak met een vaste lijst voor adviesrecht en verplichte participatie is te statisch en is nooit actueel genoeg om met nieuwe initiatieven te kunnen matchen. Een algoritme als oplossing? Zeker!

Drijvende kracht

Drijvende kracht achter de ontwikkeling van THiNK!-consistent is net als bij THiNK!-twice Wouter Bosch van de gemeente Kampen. Door zijn creatieve inbreng, enthousiasme en gedrevenheid, kreeg hij dit jaar 103 gemeenten op de been om bij de VPNG mee te denken en bij te dragen aan de ontwikkeling van de app.

Wist je dat...

THiNK!-twice (voorheen beter bekend als THiNK!) inmiddels door 300 gemeenten gebruikt wordt? En dat het voor veel participatie trajecten heeft geresulteerd in een flinke koerswijziging? Wist je ook trouwens dat op 1 februari Levi van der Ster start, als afstudeerstagiair vanuit de Erasmus Universiteit? Zijn opdracht wordt om een inventarisatie te maken van alle werkvormen en tools die jou als projectleider kunnen helpen op operationeel niveau om participatie daadwerkelijk vorm te geven. Dus THiNK!-tools is in aantocht!

PROGRAMMA

10:45 Ontvangst

11:00 Presentaties Jan Herman en Wouter

13:00 Lunch

14:00 Workshops

15:00 Afronding

DOEL

Doel van deze dag is om de tool THiNK!-consistent te lanceren en om kennis en ervaring uit te wisselen over participatie.

DOELGROEP

Project-, proces- en programmamanagers, communicatieadviseurs

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden-Hoogeveen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 175 gemeentelijke projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 7.100 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl 

 

Er zijn geen kosten verbonden aan deze dag, als je gemeente of provincie lid is van onze vereniging.