Inloggen
Ben jij projectmanager en wordt jouw project héél erg groot? Dan zou je zomaar leiding kunnen geven aan een programma! Of geef je voor het eerst leiding aan een programma en denk je af en toe "het is best veel wat op mijn bord terechtkomt"? Tijd om je kennis en blikveld te verruimen in de leergang programmasturing.

In steeds meer projecten is de tendens gaande, dat elementen van programmasturing een rol gaan spelen. In deze leergang verdiep je je in de principes en instrumenten van programmasturing. We nemen je mee in de vier fasen van een programma. Welke vorm van sturing is bijvoorbeeld per fase nodig? En vooral, hoe geef je vervolgens vorm aan deze sturing en jouw rol.

Na afloop van de leergang:

 • Heb je de verschillen en overeenkomsten scherp tussen project-, proces- en programmasturing;
 • Heb je een gevulde gereedschapskist met instrumenten en technieken die je praktisch ondersteunen als programmamanager;
 • Sta je steviger in het spel met jouw opdrachtgevers;
 • Ben je een betere gesprekspartner om aan de voorkant de juiste randvoorwaarden in te richten;
 • Ben je je bewuster van jouw leiderschap en kies je gericht momenten om je vaardigheden in te zetten;
 • Heb je meer grip op het proces van kaderstelling binnen jouw programma;
 • Weet je welke elementen van programmasturing je binnen jouw opgave kunt inzetten;
 • Weet je hoe je een programma effectief en efficiënt vormgeeft;
 • Weet je hoe je jouw rol als inspannings-architect kunt vormgeven;
 • Ben je vaardiger in het vormgeven van governance structuren voor complexe opgaven;
 • Weet je scherper te sturen op de overgang van procesregie naar programmasturing.

Kick-off

Graag nodigden je uit voor de Kick-off van deze vijfdaagse leergang. Je leert tijdens deze kick-off waar jouw uitdagingen liggen als we door de bril van programmamanagement kijken. Tijdens de eerste dag introduceren we de basisprincipes van programmasturing en je maakt direct kennis met de trainers en collega's van andere gemeenten, die met soortgelijke vraagstukken op het gebied van programmamanagement bezig zijn.

Tijdens de kick-off krijg je inzicht in de leerdoelen en de inhoud van de training, zodat je daarna kunt bepalen of je wilt deelnemen aan de rest van de leergang.

Telefonische intake

Na inschrijving wordt je gebeld door een van de trainers voor een telefonisch gesprek, over de doelen die je wilt bereiken met deze leergang. 

VAN EN VOOR GEMEENTEN

Deze training past helemaal in VPNG-missie 'Van en Voor gemeenten'. Het basisconcept van de leergang is ontwikkeld aan de hand van verschillende sessies met ervaren programmamanagers rond de vraag: "Wat doe jij nu de hele dag?" We ontdekten hierin een rode draad die we hebben samengevat in het zeven-velden-model. Check het filmpje dat we hierover maakten.

De trainers zijn ervaren programmamanagers, die beschikken over veel trainingservaring binnen hun eigen gemeente. Bovendien hebben ze veel passie voor het vak van programmasturing binnen een gemeente. 

 • professionalisering project, proces programmanagement

Trainers

 • Jonny van der Zande
  Programmamanager, gemeente Den Haag

  Jonny heeft 20 jaar ervaring binnen de gemeente Den Haag als organisatieadviseur, projectleider, programmamanager, procesmanager en (interim) leidinggevende.

 • Claudia Landewé
  Programmamanager, gemeente Dinkelland

  Claudia kent de uitdagingen van programmasturing vanuit diverse perspectieven vanuit haar rol in een kleinere gemeente, maar ook vanuit de jarenlange ervaring als adviseur voor processen, projecten en programma’s bij non-profitorganisaties.

PROGAMMA DAG 2 t/m 5

Het programma van de andere vier dagen wordt steeds ingevuld aan de hand van zeven kernvragen die een ervaren programmamanager zichzelf moet stellen. Je krijgt inzichten, vaardigheden en gereedschappen aangereikt om antwoorden te vinden op deze cruciale vragen. 

DATA

31 maart (kick-off), 12 mei, 25 juni, 15 september en 5 november.

Kosten

Vanuit de VPNG bieden we leden dit soort trainingen aan tegen kostprijs. Besluit je alleen de kick-off bij te wonen, vragen we een bijdrage van € 400,-. Besluit je de hele leergang te volgen, berekenen we € 1.800,- ex btw. Van deze bijdrage betalen we de trainers die dit vanuit hun gemeente doen en de organisatiekosten. Je kunt tot vier weken voor aanvang kosteloos annuleren.  

NB. Je schrijft je in voor de hele leergang als we geen afmelding van je ontvangen binnen zeven dagen na de kick-off

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 166 gemeentelijke projectbureaus. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 6.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl