Inloggen
Zit jij aan de start van een participatie traject? Wil je niet in de valkuil stappen om er aan te beginnen vanuit enthousiasme, en dan later ontdekken dat je geen (politieke) rug dekking hebt? Wil je in 5 stappen een weloverwogen proceskader maken voordat je start met participatie? Wil je meer weten over het denkmodel achter de THiNK! app? Wil je de app meer gaan inzetten binnen jouw team? Of juist als verantwoording naar de raad?

Doel van de training is om jou het denkmodel te leren dat zit achter de THiNK! participatie versneller app. Daardoor ben je namelijk sneller in staat om een helder participatie kader te ontwikkelen, voordat je er midden in zit.

Na afloop van de training ben je ook vertrouwd geraakt met de  THiNK! app, om jouw strategisch/politiek inzicht te vergroten, zodat je de (inwoner)participatie delen in jouw project/proces/programma tot een succes maakt.

Tijdens de eendaagse training staan we stil bij de volgende vragen:

 • Waar loop je zelf in je werk tegenaan of op vast als het om participatie gaat?
 • Wanneer en hoe zet je de THiNK! app in?
 • Hoe werkt de THiNK! app?
 • Hoe gebruik je de 5 stappen van de THiNK! app als leidraad voor het gesprek met de raad over participatie binnen jouw project/proces/programma?
 • Wat is de achterliggende gedachte achter de vragen binnen de THiNK! app?
 • Welke denkfouten maakt een gemeente raad bij participatie trajecten?
 • Hoe hun je hierop anticiperen als project/proces/programmamanager?
 • Hoe speel je het spel met raad, griffie, en bestuurlijk opdrachtgever rond participatie?
 • Waar moet je aan denken als je de raad adviseert over het inzetten van participatie?
 • Hoe speelt de democratie opvatting van jouw gemeente raad een rol?
 • professionalisering project, proces programmanagement

Trainer

 • Alinda van Bruggen
  WagenaarHoes

  Alinda heeft samen met Wouter Bosch van de gemeente Kampen het denkmodel achter de app ontwikkeld vanuit haar ervaring met ruim honderd sessies met gemeente raden. Zij neemt je mee in het waarom van de vragen, in de vier onderliggende nivo's en nog veel meer.....

Let op!

Dit is geen 'gewone' VPNG dag, het is echt een training. Dit doen we als VPNG voor het eerst. Deelname aan de training is alleen mogelijk voor VPNG lid gemeenten, tegen de kostprijs van 180 euro per persoon (excl. btw).

Maximaal 40 mensen kunnen deelnemen aan deze training. Wacht dus niet te lang met aanmelden. Je kunt je tot 14 dagen voor de training kosteloos afmelden. 

 

DOELGROEP

Project-, proces- en programmamanagers die binnen hun opgave actief zijn met het sluiten van een goed ‘kader' met de gemeenteraad over het onderwerp participatie en ook programmamanagers omgevingswet, die de participatie-paragraaf goed willen laten landen binnen hun gemeente (raad). 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 157 gemeentelijke en provinciale projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 5.500 aangehaakte project, proces en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl